Βιοψία μυοκαρδίου

Εισαγωγή

Η καρδιακή βιοψία είναι μια επεμβατική διαδικασία για την διάγνωση των καρδιακών παθήσεων που γίνεται από ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται βιοτόμος και είναι ένας μικρός καθετήρας με ένα πιάστρο σαν ψαλίδι στο άκρο του για να ληφθεί ένα μικρό κομμάτι του καρδιακού μυός που αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση.

  

Γιατί γίνεται η βιοψία του μυοκαρδίου;

Στη μεταμόσχευση καρδιάς για διάγνωση ή επιβεβαίωση πιθανής απόρριψης του μοσχεύματος.

Για διάγνωση της μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός) ή ορισμένων άλλων καρδιακών διαταραχών όπως διατατικής μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής αμυλοείδωσης.

Ποια η η προετοιμασία πριν τη καρδιακή βιοψία

Η διαδικασία λαμβάνει χώρα στο νοσοκομείο. Συνήθως, γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο την ημέρα της εξέτασης αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνει εισαγωγή την προηγούμενη μέρα

Σε γενικές γραμμές τα τρόφιμα και τα υγρά απαγορεύονται 6 έως 8 ώρες πριν από την εξέταση.

Ρωτήστε το γιατρό σας ποια φάρμακα πρέπει να λαμβάνεται κατά την ημέρα της βιοψίας, ιδιαίτερα εάν παίρνετε αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλικά φάρμακα.

Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, ρωτήστε το γιατρό σας μήπως χρειάζεται προσαρμογή της δόσης των φαρμάκων.

Εάν είστε αλλεργικός ενημερώστε το γιατρό σας ή και τις νοσοκόμες.

Αν φοράτε οδοντοστοιχίες, γυαλιά ή ακουστικά ενημερώστε το γιατρό εάν επιτρέπεται να τα φοράτε.

Η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται αυθημερόν, αλλά δεν μπορείτε να οδηγήσετε. Κανονίστε κάποιον να σας μεταφέρει σπίτι μετά από την εξέταση.

Πώς γίνεται διαδικασία της καρδιακής βιοψίας;

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα τοπικό αναισθητικό σε μια συγκεκριμένη περιοχή του λαιμού. Ένα πλαστικό θηκάρι - εισαγωγέας, εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής και σε μια μεγάλη φλέβα στο λαιμό. Ο βιοτόμος εισάγεται διαμέσου του θηκαριού και βιδώνεται στη δεξιά κοιλία της καρδιάς. Η σωστή καθοδήγηση του καθετήρα γίνεται με ακτινοσκόπηση.

Ο βιοτόμος χρησιμοποιείται για να λάβει δείγματα του καρδιακού μυός. Κάθε δείγμα έχει περίπου το μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας.

Όταν τα δείγματα έχουν συλλεχθεί, ο καθετήρας και το θηκάρι θα αφαιρεθούν και σταθερή πίεση θα εξασκηθεί πάνω από την περιοχή της εισαγωγής του θηκαριού για να σταματήσει η αιμορραγία.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 έως 60 λεπτά. Ωστόσο, για τη παρασκευή και εξέταση του δείγματος θα περιμένετε ώρες ή μέρες.