Τέλος η ασπιρίνη; Ποιό φάρμακο θα την αντικαταστήσει στούς καρδιοπαθείς;

Νέο αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο υπόσχεται πολλά για τη θεραπεία της καρδιακής προσβολής

Ανακοινώθηκε στην Νέα Υόρκη ότι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα νέο φάρμακο που αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα χωρίς να προκαλεί αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, μια κοινή παρενέργεια όλων των αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων που διατίθενται σήμερα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αναφέρεται στο μηχανισμό δράσης και μεταβολισμό του φαρμάκου και υπόσχεται ικανοποιητική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Δυστυχώς, τα τρέχοντα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη) αποτρέπουν μεν την πήξη του αίματος που προκαλεί καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά επίσης διαταράσσουν την ικανότητα των αιμοπεταλίων να σταματήσουν την αιμορραγία αν τραυματιστεί ένα αιμοφόρο αγγείο.

Η ωφέλεια αυτού του νέου φαρμάκου είναι ότι αποτρέπει τους θρόμβους, αλλά δεν κάνει τους ανθρώπους επιρρεπείς σε αιμορραγία, όπως τα άλλα παλαιότερα φάρμακα.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, η ερευνητική ομάδα είχε εντοπίσει έναν μηχανισμό πήξης του αίματος που δεν παρεμποδίζει την ικανότητα των αιμοπεταλίων να προσκολλώνται σε μια πληγή και να αποτρέπουν την αιμορραγία. Με βάση αυτό το εύρημα, οι ερευνητές παρήγαγαν ένα πεπτίδιο για να στοχεύουν αυτόν τον μηχανισμό και σχεδίασαν ένα νανοσωματίδιο.

Το νανοσωματίδιο που προέρχεται από πεπτίδια στη συνέχεια δοκιμάστηκε σε ποντίκια ως πιθανή θεραπεία για καρδιακές προσβολές. Είναι γνωστό ότι μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο λόγω οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου. Το τελευταίο οφείλεται σε θρόμβο μέσα στα στεφανιαία αγγεία, η οποία εμποδίζει τη ροή του αίματος και μειώνει την παροχή οξυγόνου.

Η θρόμβωση αυτή συνήθως αντιμετωπίζεται με μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειοπλαστική με στεντ, σε συνδυασμό με αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για να αποφευχθεί η πήξη του πάλι. 

Όταν το φάρμακο χορηγήθηκε σε πειραματικές έρευνες υπήρξε μειωμένη βλάβη στην καρδιά, μειωμένη πήξη και μειωμένη φλεγμονή. Υπάρχει επίσης βελτιωμένη λειτουργία της καρδιάς και βελτιωμένη επιβίωση.