Μάθετε για τη νόσο από την οποία πέθανε η έγκυος στην Αιτωλοακαρνανία

Η θλιβερή είδηση του θανάτου της εγκύου, 30 ετών από τη Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας λόγω πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) στο 6o μήνα της εγκυμοσύνης της, συντάραξε την Ελλάδα.

Η πνευμονική εμβολή οφείλεται συνήθως σε θρόμβους που δημιουργούνται στις φλέβες των ποδιών (θρομβοφλεβιτιδα, ΘΦ). Ο συνδυασμός των δύο νόσων ονομάζεται θρομβοεμβολική νόσος. (ΘΕΝ).

Η ΘΕΝ συμβαίνει 5 φορές πιο συχνά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέκει τις 0,5–2/1.000 κυήσεις και ευθύνεται για 1,1 θανάτους ανά 100.000 κυήσεις.

Οι σχετιζόμενοι με την εγκυμοσύνη παράγοντες κινδύνου είναι σακχαρώδης διαβήτης, πολλαπλές κυήσεις, άτοκη, καισαρική τομή, προεκλαμψία, ηλικία > 35 έτη, παχυσαρκία, ιστορικό Θ και θρομβοφιλίας.

Οι υποβοηθούμενες τεχνητές εγκυμοσύνες (εξωσωματικές) αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 2 φορές από το γενικό πληθυσμό εγκύων.

Η ΘΦ παρουσιάζεται με πρήξιμο (75%), κράμπα ή τράβηγμα στη γαστροκνημία ή το μηρό (35%) που χειροτερεύει με την κίνηση (10%), και με πιο θερμό πόδι σε σύγκριση με το άλλο. Η διάγνωση της θρομβοφλεβίτιδος επιβεβαιώνεται με υπέρηχο φλεβών.

Η πνευμονική εμβολή εμφανίζεται με δύσπνοια, που αποτελεί και το κύριο σύμπτωμα, ταχυκαρδία. Το 1/3 των ασθενών με ΠΕ δεν παραπονιέται για καθόλου συμπτώματα. Η αξονική τομογραφία με σκιαγραφικό CTA είναι η διαγνωστική εξέταση για τη διάγνωση της πάθησης.