Πριαπισμός: Μια σπάνια επώδυνη επιπλοκή του κορονοιού. 

Τι είναι, που οφείλεται και πως θεραπεύεται;

Το σώμα μας επηρεάζεται από διάφορες ασυνήθιστες και περίεργες καταστάσεις με τη μορφή σπάνιων ασθενειών. Ο πριαπισμός είναι μια τέτοια σπάνια κατάσταση που επηρεάζει το πέος του άνδρα. Οι άντρες που είναι γύρω στα 30 ετών είναι επιρρεπείς σε πριαπισμό.

Υπάρχουν δύο τύποι πριαπισμού - ο πριαπισμός χαμηλής ροής (ισχαιμικός πριαπισμός) και ο πριαπισμός υψηλής ροής (μη ισχαιμικός πριαπισμός). Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μια παρατεταμένη ακούσια στύση που επιμένει ακόμη και χωρίς σεξουαλική διέγερση που μπορεί να διαρκέσει για τέσσερις ή περισσότερες ώρες. Σε περίπτωση πριαπισμού χαμηλής ροής, απαιτείται άμεση θεραπεία.

Συνηθισμένα συμπτώματα πριαπισμού

- Επώδυνη στύση του πέους.

- Στύση που διαρκεί για τέσσερις ή περισσότερες ώρες

Ποιες καταστάσεις προκαλούν πριαπισμό;

- Πολλαπλούν μυέλωμα

- Φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία 

- Διαταραχες του μεταβολισμού

- Ορμονική θεραπεία

- Λευχαιμία

-Ουσίες που χορηγούνται για αγχώδεις διαταραχές ή ψυχώσεις, όπως υδροξυζίνη, ρισπεριδόνη, ολανζαπίνη, λίθιο, κλοζαπίνη, χλωροπρομαζίνη και θειοριδαζίνη

-Αντιπηκτικά, όπως βαρφαρίνη και ηπαρίνη

-Ορμόνες, όπως τεστοστερόνη και γοναδοεκλυτίνη

-Ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής/υπερδραστηριότητας (ADHD), όπως η ατομοξετίνη:

Διάγνωση και θεραπεία του πριαπισμού

Ορισμένες απλές εξετάσεις αίματος μπορούν να διαγνώσουν τόσο το πριαπισμό χαμηλής ροής όσο και πριαπισμό υψηλής ροής. 

Βιοχημικές εξετάσεις αίματος

- Υπερηχογράφημα

- Μέτρηση αερίων αίματος

- Τοξικολογικές εξετάσεις

Και οι δύο τύποι πριαπισμού απαιτούν διαφορετικές μεθόδους θεραπείας. Σε περίπτωση παρατεταμένης στύσης, η πρώτη μέθοδος θεραπείας που συνιστάται είναι η εφαρμογή πάγου. Εάν η στύση δεν υποχωρήσει, ενδέχεται να απαιτείται ένεση για τη συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων. Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν την απομάκρυνση του υπερβολικού αίματος από το πέος μέσω παρακέντησης με βελόνα.