Έχεις θετικό τεστ COVID 19 μετά τον εμβολιασμό; Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Υπάρχουν αρκετές αναφορές τον τελευταίο καιρό για άτομα που είναι θετικά στο τεστ COVID-19 ακόμα και μετά τον εμβολιασμό.

Έχουν καταγραφεί περιστατικά που το τεστ γινόταν θετικό μετά τη πρώτη ή και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει στον ιστότοπό του ότι το εμβόλιο δεν θα πρέπει να θετικοποιήσει το τεστ PCR ή αντιγόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή το τεστ ελέγχει για ενεργή ασθένεια και όχι αν ένα άτομο είναι άνοσο ή όχι.

Ακόμα και στην περίπτωση ενός τεστ αντισωμάτων, μπορεί το αποτέλεσμα να είναι θετικό. Το τεστ ορολογίας μετρά την ανοσία στη νόσο COVID-19 ενός ατόμου. Δεδομένου ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσοαπόκριση, μπορεί ορισμένες εξετάσεις αντισωμάτων να δείχνουν θετικό αποτέλεσμα.

Μπορείτε να μολυνθείτε μετά τη λήψη εμβολίου COVID;

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες έχουν χαρακτηρίσει τέτοιες περιπτώσεις ως «πρωτοποριακές περιπτώσεις» κατά τις οποίες ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο δείχνει να έχει την ασθένεια για την οποία εμβολιάσθηκε.


Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οποία ερευνούν επί του παρόντος την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19, αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας ενός εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Παράγοντες που επηρεάζουν τις μελέτες, όπως άτομα που δεν περιλαμβάνονται σε κλινικές μελέτες που ενδέχεται να ανταποκρίνονται διαφορετικά από το συνηθισμένο στο εμβόλιο.

  • Παράγοντες που έχουν σχέση με τους ιούς, όπως μεταλλάξεις αυτού.

  • Παράγοντες που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, όπως η σωστή δοσολογία του εμβολίου, η κακή αποθήκευση ή χειρισμός του εμβολίου.

Εκτός αυτού, κανένα εμβόλιο στον κόσμο δεν προκαλεί 100% ανοσία. Υπάρχει κάτι που ονομάζεται παραθύρου, δηλαδή ο χρόνος μεταξύ της χορήγησης του εμβολίου και της έναρξης ισχύος του που ξεκινά η ανοσία. Κατά την περίοδο του παραθύρου, μπορεί να επέλθη μόλυνση.

Στην περίπτωση του κορονοϊού, η περίοδος του παραθύρου είναι περίπου δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Επίσης να θυμόμαστε ότι όλα τα εμβόλια δεν καλύπτουν όλα τα στελέχη και τα νέα στελέχη μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζονται. Επομένως, μπορεί να υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ατόμων που μολύνονται αν και θα έχουν την πιο ήπια ή μέτρια μορφή της νόσου.


 

Επίσης οι άνθρωποι δεν πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις ακόμη και μετά τον εμβολιασμό. Ο ιός μολύνει εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι επειδή έχουν εμβολιαστεί, δεν χρειάζεται να ακολουθούν προφυλάξεις COVID όπως υγιεινή των χεριών, μάσκα και κοινωνικές αποστάσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν να χρειάζεται προσοχήι ακόμη και μετά τον εμβολιασμό.