Ενδοκαρδίτιδα

Ενδοκαρδίτιδα χαρακτηρίζουμε τη λοίμωξη μιας καρδιακής βαλβίδας (έχουμε τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς) ή του ενδοκαρδίου (έσω χιτώνας της καρδιάς). Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει, ορισμένες φορές, μη αναστρέψιμες βλάβες των καρδιακών βαλβίδων καθώς και βλάβη του καρδιακού μυός (μυοκάρδιο). Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να προσβάλει ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες ή ασθενείς με επίκτητες καρδιακές παθήσεις (βαλβιδοπάθειες).

Η ενδοκαρδίτιδα είναι συνηθέστερη σε ηλικιωμένους ασθενείς (50% των περιπτώσεων παρουσιάζεται σε ασθενείς μεγαλύτερους των 50 ετών) και συχνότερη στους άνδρες. Ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους άνδρες είναι 8 φορές συχνότερη συγκριτικά με τις ηλικιωμένες γυναίκες. Στα παιδιά και τα νεαρά άτομα παρουσιάζεται όταν υπάρχει συγγενής καρδιοπάθεια (εκ γενετής).

Οι περισσότερες περιπτώσεις με ενδοκαρδίτιδα προκαλούνται από βακτηριδιακές λοιμώξεις. Ορισμένες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ενδοκαρδίτιδας. Τέτοιες παθήσεις είναι η μεσοκολπική επικοινωνία, οι προσθετικές βαλβίδες, ασθενείς με συγγενής καρδιοπάθεια που χειρουργήθηκε και η μεσοκοιλιακή επικοινωνία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που τα βακτηρίδια μπορεί να εισέλθουν στο αίμα και να προκαλέσουν ενδοκαρδίτιδα. Μια μικρή αμυχή στο δέρμα σε ασθενείς με τις παραπάνω καρδιακές παθήσεις, μπορεί να αποτελέσει την αιτία εισόδου βακτηριδίων από το δέρμα στο αίμα και να προκληθεί ενδοκαρδίτιδα. Άλλες πύλες εισόδου είναι το στόμα, ύστερα από οδοντιατρική παρέμβαση και η ενδοσκοπική εξέταση ή η χειρουργική επέμβαση στο αναπνευστικό, γαστρεντερικό και ουροποιητικό σύστημα. Σε ασθενείς που νοσηλεύονται, οι ενδοφλέβιες γραμμές (κατά την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών) και οι καθετήρες μπορεί να προκαλέσουν την είσοδο βακτηριδίων στο αίμα. Επιρρεπή στην ενδοκαρδίτιδα είναι επίσης άτομα που παίρνουν ναρκωτικές ουσίες και χρησιμοποιούν μολυσμένες σύριγγες.

Τα συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας είναι γενικά και ασαφή, ώστε στο αρχικό στάδιο δεν κινούν την υποψία του αρρώστου και του ιατρού. Τέτοια συμπτώματα είναι ο πυρετός, το ρίγος, ο βήχας, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι, ο ιδρώτας και τέλος, η ελάττωση της όρεξης και του σωματικού βάρους. Οι επιπλοκές της ενδοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν την καρδιακή ανεπάρκεια, τις καρδιακές αρρυθμίες και την περικαρδίτιδα. Η θεραπεία των ασθενών με ενδοκαρδίτιδα περιλαμβάνει τη νοσηλεία σε καρδιολογική κλινική, τη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών φαρμάκων και ορισμένες φορές, όταν υπάρχει καταστροφή μιας βαλβίδας, τη χειρουργική επέμβαση.