24ωρη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (Αποκαλούμενο και Holter ρυθμού)

Σε τι χρειάζεται η 24ωρη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος;

 Η συνεχής καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, συνήθως για 1-2 24ωρα, είναι μέθοδος η οποία βοηθά κυρίως στην ανεύρεση διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, δεδομένου ότι αυτές οι διαταραχές είναι συνήθως παροδικές.

Πολλές φορές έρχονται στα εξωτερικά ιατρεία άρρωστοι που παραπονιούνται για αίσθημα παλμών που τους προκαλεί από δυσφορία ως και λιποθυμικά επεισόδια.

Στο ηλεκτροκαρδιογράφημα που τους γίνεται τις περισσότερες φορές είναι φυσιολογικό. Από το ιστορικό όμως είμαστε πεισμένοι ότι οι ασθενείς είχαν κάποιο επεισόδιο αρρυθμίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς να ξέρουμε τι είδους αρρυθμία είχαν οι ασθενείς μας. Ο καλύτερος τρόπος να το αποκαλύψουμε, ιδίως αν τα επεισόδια αυτά συμβαίνουν συχνά, είναι να υποβάλουμε τον άρρωστο σε 24ωρη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Πως γίνεται η εξέταση αυτή;

Η εξέταση αυτή γίνεται με τη συσκευή συνεχούς καταγραφής του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Πρόκειται για μια μικρή φορητή συσκευή σε μέγεθος μικρού μαγνητοφώνου που φέρει 5-7 καλώδια, τα οποία συνδέουμε με τον ασθενή. Τα καλώδια συνδέονται στο θώρακα του ασθενή με αυτοκόλλητες ταινίες. Η συσκευή αυτή καταγράφει ολόκληρο το εικοσιτετράωρο δύο η τρεις απαγωγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, και λειτουργεί με μπαταρίες. Ο ασθενής τη μεταφέρει μαζί του ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, συνεχίζοντας την καθημερινή του δραστηριότητα. Αν σε κάποια στιγμή νιώσει το σύμπτωμα για το οποίο παραπονιέται έχει τη δυνατότητα να πατήσει κάποιο πλήκτρο, και η συγκεκριμένη ώρα καταγράφεται στη μαγνητοταινία.

Στη συνέχεια αφού περάσει το εικοσιτετράωρο βάζουμε τη μαγνητοταινία σε ειδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος αναλύει τα δεδομένα της και μας βγάζει το πόρισμα σε περίπου είκοσι λεπτά. Ο αναλυτής είναι συσκευή με την οποία το ηλεκτροκαρδιογράφημα που καταγράφηκε στη μαγνητική ταινία μετατρέπεται σε πραγματικό ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο προβάλλεται στην οθόνη με ταχύτητα 30, 60 ή 120 φορές μεγαλύτερη της πραγματικής. Ο εξεταστής παρακολουθεί στην οθόνη κάθε μεταβολή του ρυθμού και της μορφολογίας των διαφόρων επαρμάτων του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τα σημεία που τον ενδιαφέρουν με την ταχύτητα του συνηθισμένου ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Τι αξιολογούμε;

Στο πόρισμα που δίνουμε αναφέρονται οι αρρυθμίες που έκανε ο ασθενής και σε ποια ώρα, ποιος ήταν ο ρυθμός του ασθενούς όταν πάτησε το πλήκτρο, και τυχόν πτώση του διαστήματος ST. Το τελευταίο είναι χρήσιμο για τη διάγνωση σιωπηλής ισχαιμίας (ισχαιμία του μυοκαρδίου χωρίς να νιώθει συμπτώματα ο ασθενής).