ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
- Ιστορία του ΣΔ
- Ορισμός ΣΔ
- Τύποι ΣΔ
- Διάγνωση ΣΔ
- Επιπλοκές ΣΔ
- Θεραπεία ΣΔ
- Φάρμακα για το ΣΔ: Αντιδιαβητικά δισκία και ινσουλίνη
- Εισπνεόμενη ινσουλίνη
- Αντλίες ινσουλίνης
- Μέτρηση σακχάρου αίματος
- Αναλυτικές οδηγίες ρύθμισης του ΣΔ
- Επείγουσες διαβητικές καταστάσεις: Υπεργλυκαιμία -Υπολυκαιμία
- Υπογλυκαιμία: Αναλυτικές οδηγίες-αντιμετώπιση
- Διατροφή και ΣΔ
- Διακοπές και ΣΔ
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Εγκυμοσύνη και ΣΔ
- Καρδιά και ΣΔ
- Υπέρταση και ΣΔ
- Υπερλιπιδαιμία και ΣΔ
- Διαβητική νευροπάθεια
- Διαβητικό πόδι
- Σεξουαλική ανικανότητα και ΣΔ
- ΣΔ στα παιδιά και στους εφήβους
- Υποστήριξη του παιδιού με ΣΔ
Σακχαρώδης διαβήτης -Γενικα
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης
Ξέρεις ότι.. |
|
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, πολλοί λένε ότι είναι ένας άλλος τρόπος ζωής, ενώ άλλοι λένε ότι είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης, με τον οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε.
Οι πάσχοντες από διαβήτη παρουσιάζουν αύξηση των τιμών του σακχάρου, είτε διότι δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη, είτε διότι η ινσουλίνη που παράγουν δεν είναι αποτελεσματική.
Το σώμα μας χρησιμοποιεί τις θρεπτικές ουσίες που προσλαμβάνουμε με την τροφή για να παράγει γλυκόζη που χρησιμεύει σαν καύσιμο στον οργανισμό.
Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας, βοηθά τα διάφορα κύτταρα του οργανισμού αρχικά να προσλάβουν την γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα και στη συνέχεια να την χρησιμοποιήσουν για να παραχθεί ενέργεια. Όταν η λειτουργία αυτή γίνεται φυσιολογικά αφενός το σάκχαρο του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη, μειώνεται παραμένοντας σε φυσιολογικά επίπεδα και αφετέρου ο οργανισμός εξασφαλίζει την ενέργεια που χρειάζεται για τις καθημερινές μας ανάγκες.
Στα άτομα με διαβήτη, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί σωστά. Αν έχετε διαβήτη, το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει η τροφή και συνεπώς δεν μπορεί να παράγει απ’ αυτές ενέργεια. Η γλυκόζη παραμένει αχρησιμοποίητη στην κυκλοφορία αντί να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος και συνεπώς αναβαίνει το σάκχαρο του αίματος. Ο διαβήτης είναι μια παθολογική κατάσταση που παραμένει για όλη μας τη ζωή.
Πως δρα η ινσουλίνη στον οργανισμό
Κατά την πέψη της τροφής στο πεπτικό σωλήνα (στομάχι, έντερο) οι υδατάνθρακες που περιέχονται σ’ αυτή (άμυλο, κ.λ.π.) διασπώνται σε γλυκόζη απορροφούνται και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Για να χρησιμοποιηθεί όμως από τα κύτταρα του σώματος και να παραχθεί ενέργεια, η γλυκόζη πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει την κυκλοφορία και να εισέλθει στα διάφορα κύτταρα. Όταν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη στο αίμα και στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων, λειτουργεί σαν κλειδί που ανοίγει την πόρτα για να εισέλθει η γλυκόζη από τις ειδικές διόδους στο κύτταρο και έτσι το σάκχαρο του αίματος μειώνεται.