Καρδιά και αεροπλάνο

Γενικά

Το αεροπλάνο είναι το πλέον ασφαλές, άνετο και σχετικά ανέξοδο μεταφορικό μέσο. Παρά τις κατά καιρούς αεροπορικές τραγωδίες, που στοίχισαν πολλές ανθρώπινες ζωές, ο αριθμός των ανθρώπων που ταξιδεύουν με αεροπλάνο αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 1995 ταξίδεψαν 1,4 δισεκατομμύριο επιβάτες σε όλο τον κόσμο, αριθμός που το 2015 πιστεύεται ότι θα τριπλασιασθεί.

Τα σύγχρονα επιβατικά αεροσκάφη πετούν συνήθως σε ύψος 35.000 ως 39.000 ποδών, οι δε επιβάτες μέσα στην καμπίνα αισθάνονται όπως αν αιωρούνταν ακάλυπτοι σε ύψος 5.400-7.000 ποδών. Η απότομη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης μετά την απογείωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στα αφτιά και στη μύτη. Το καλύτερο είναι να αναπνέουμε αργά, βαθιά και ομαλά. Ο αέρας όμως που κυκλοφορεί στην καμπίνα κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ποιοτικά πολύ καλύτερος από αυτόν που κυκλοφορεί σε ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ταξιδεύοντας με το αεροπλάνο πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ορισμένες κατηγορίες ταξιδιωτών με ιατρικό ιστορικό βεβαρημένο μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ή δεν θα πρέπει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο.

Τέτοιες κατηγορίες μπορεί να είναι:

Οι ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο σε συνεχή βάση στο έδαφος ή που έχουν προβλήματα αναπνοής όταν βρίσκονται στο κρεβάτι. Αυτοί που μπορούν να περπατήσουν 50 μ. ή να ανεβούν 10 σκαλιά χωρίς να παρουσιάσουν σοβαρή δύσπνοια μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να χρειάζονται παραπάνω ποσότητα οξυγόνου. Η υποξία ίσως δημιουργήσει προβλήματα σε ασθενείς με ισχαιμία του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια, ειδικά αν συνδυάζεται με αναπνευστικές ασθένειες.

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πετάξουν 10 ημέρες μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου και αν το έμφραγμα ήταν επιπεπλεγμένο μετά από έξι - οκτώ εβδομάδες.

Μετά από μια εγχείρηση καρδιάς πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τέσσερις βδομάδες πριν από οποιαδήποτε πτήση και μόνο 48 ώρες μετά από μια αγγειοπλαστική επέμβαση χωρίς επιπλοκές.

Ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από την πτήση.

Τα περισσότερα προβλήματα για τους διαβητικούς εμφανίζονται ως αποτέλεσμα διαφορετικής ώρας ή καθυστερήσεων κατά το αεροπορικό τους ταξίδι.

Οι γυναίκες με εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές μπορούν να ταξιδέψουν ως την 36η εβδομάδα σε μικρές πτήσεις και ως την 34η εβδομάδα σε μεγάλες πτήσεις. Μια περίπλοκη εγκυμοσύνη χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση και γενικά μια έγκυος δεν θα πρέπει να ταξιδέψει μετά την 30ή εβδομάδα κύησης. Τα υγιή νεογέννητα μπορούν να πετάξουν 48 ώρες μετά τη γέννησή τους, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη οποιαδήποτε υποψία για μειωμένη πνευμονική λειτουργία.

Σύνδρομο της οικονομικής θέσης

Η παραμονή στο κάθισμα της οικονομικής θέσης για πολλές ώρες (10-12 ώρες), χωρίς τη δυνατότητα για συχνές βόλτες, μπορεί να δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Η περιορισμένη κυκλοφορία του αίματος προκαλεί συγκέντρωση αίματος στα πόδια, με μικρό αλλά σημαντικό κίνδυνο για μια μορφή θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται «σύνδρομο της οικονομικής θέσης». Προληπτικά θα πρέπει ο ταξιδιώτης να κάνει ισομετρικές ασκήσεις ποδιών (πέλματα και κνήμες), καθώς επίσης να επιδιώξει αυξημένη κατανάλωση υγρών (νερό και όχι οινοπνευματωδών, που αυξάνουν την ήδη υπάρχουσα αφυδάτωση με την πτήση), καθώς και προληπτική λήψη μικρής ποσότητας ασπιρίνης.