Διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής

Πώς διαγιγνώσκεται ή κολπική μαρμαρυγή;

Η διερεύνηση της κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να ξεκινά από την κλινική καρδιακή εξέταση. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο θέτει κατά κανόνα τη διάγνωση.

Όταν πρόκειται για μια μόνιμη, χρόνια κατάσταση, τότε με ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα τη διαγιγνώσκεις. Το πρόβλημα είναι οι παροξυσμικές μορφές της κολπικής μαρμαρυγής, όπου μπορεί να απαιτηθεί η τοποθέτηση Holter ρυθμού, δηλαδή η καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος για ένα 24ωρο.

Επιπλέον θα πρέπει να γίνονται αιματολογικές  εξετάσεις, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να περιλαμβάνονται και εξετάσεις για τον θυρεοειδή (έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών) αλλά και έλεγχος ηλεκτρολυτών (Νατρίου και Καλίου)

Ασφαλώς στα άτομα που έχουν πιθανότητες να έχουν στεφανιαία νόσο, εφόσον δε βρεθεί κάτι από τις προηγούμενες εξετάσεις, θα πρέπει να γίνονται λειτουργικές δοκιμασίες, π.χ. δοκιμασία κοπώσεως, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου κ.ά.

Υπερηχοκαρδιογράφημα: Η αναζήτηση της αιτίας της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται κυρίως με το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και το υπερηχοκαρδιογράφημα. Θα πρέπει, λοιπόν, πρώτα απ΄ όλα να διευκρινισθεί η αιτία και αναλόγως να προσαρμοσθεί η αγωγή.