Κολπική μαρμαρυγή: Διατροφή

Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που λαμβάνουν αντιπηκτικά θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ

Προσέξετε να ακολουθείτε την δοσολογία όπως ακριβώς σας την έχει πει ο γιατρός σας, καθώς και να ελέγχετε περιοδικά τον χρόνο προθρομβίνης – I.N.R. Όσοι παίρνουν αντιπηκτική αγωγή, θα πρέπει να έχουν τιμές I.N.R. στο εύρος 2,0 - 3,0 για μ ικανοποιητική προστασία. Σε ορισμένους που έχουν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων το I.N.R. μπορεί να είναι επιθυμητό σε τιμές 2,5 - 3,5.

Ο ιατρός σας χρησιμοποιεί το I.N.R. για να ρυθμίσει αυστηρά την δοσολογία του φαρμάκου και να πετύχει τον επιθυμητό χρόνο προθρομβίνης – I.N.R. Ο λόγος είναι γιατί :

παρατεταμένος χρόνος προθρομβίνης –(υψηλότερο I.N.R. από το επιθυμητό ) σημαίνει ότι το αίμα σας χρειάζεται παρατεταμένο χρόνο αιμόστασης, με ανεπιθύμητη παρενέργεια την πιθανή αιμορραγία σε τυχόν ατύχημα.

σύντομος χρόνος προθρομβίνης – (μικρότερο I.N.R. από το επιθυμητό), σημαίνει ανεπαρκής - περιορισμένη κάλυψη της προστατευτικής δράσης του φαρμάκου.

Η βιταμίνη Κ βοηθά την πήξη του αίματος. Όταν τρώμε τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ (κυρίως τα ‘πράσινα’ τρόφιμα), μπορεί να επηρεασθεί σημαντικά η δράση των αντιπηκτικών .

Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ αλλά να κρατάμε την ποσότητα των αυτών των τροφών σταθερή μέρα με την ημέρα.

Εάν αλλάξουμε την διατροφή μας σημαντικά για οποιοδήποτε λόγο, ενημερώστε άμεσα τον ιατρό σας και προβείτε άμεσα σε επανέλεγχο του I.N.R. Οι ακόλουθες τροφές έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, και θα πρέπει η συνολική ποσότητα που καταναλώσουμε σε αυτές να είναι σταθερή κάθε μέρα.

   

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ

Σπαράγγια Κουνουπίδι  Σογιέλαιο Φακές
Αβοκάντο Αντίδια Πράσινο τσάι Σόγια Συκώτι
Μπρόκολο Λαχανίδες   Μουστάρδα
Λάχανο Μαρούλι   Μαγιονέζα
Λαχανάκια Βρυξελών Κολοκύθια    
Λάχανο τουρσί Σπανάκι    

 

Απόλυτες τιμές βιταμίνης Κ στα τρόφιμα

Μπρόκολο (154 μgr ανά 100 gr τροφής)

Κουνουπίδι (191)

Λάχανο (149-275 ανάλογα με το είδος του λάχανου)

Σογιέλαιο (200)

Μαρούλι (113)

Σπανάκι (266)