Βασικές γνώσεις για το διασώστη

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από διάφορα συστήματα, που το κάθε ένα έχει  συγκεκριμένο ρόλο στη λειτουργία του σώματος συνολικά. Η λειτουργία αυτών των μεμονωμένων συστημάτων είναι γνωστή ως φυσιολογία του σώματος.

Είναι σημαντικό ότι ένας διασώστης έχει μια βασική γνώση των σημαντικότερων συστημάτων και λειτουργιών τους. Η γνώση της ανθρώπινης ανατομίας θα σας βοηθήσει σε μια προσφορά πρώτων βοηθειών και θα σας παράσχει επίσης μια σταθερή γνώση για την περίθαλψη και τη θεραπεία ενός θύματος.

Εδώ θα εξετασθούν εκείνα τα συστήματα που είναι σημαντικά στη προσφορά πρώτων βοηθειών.

Το νευρικό σύστημα

Το νευρικό σύστημα αποτελείται από δύο κύρια μέρη, το κεντρικό νευρικό σύστημα και το περιφερικό νευρικό σύστημα. Το κεντρικό νευρικό σύστημα περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Αυτό είναι το κέντρο ελέγχου για όλες τις λειτουργίες του σώματος και είναι το πιο σύνθετο όλων των άλλων συστημάτων του σώματος. Ο εγκέφαλος ρυθμίζει τις λειτουργίες όλων των συστημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού

συστήματος. Είναι εύκολο να φανεί πώς μια ζημιά στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα στη συνολική λειτουργία του σώματος.

Τα κινητικά και αισθητικά νεύρα αποτελούν το περιφερικό νευρικό σύστημα. Κάποια νεύρα εκτελούν κάποιες λειτουργίες χωρίς τη βούλησή μας. Η αναπνοή είναι μια λειτουργία που αποδίδεται σε αυτά τα νεύρα.

Το καρδιαγγειακό σύστημα

Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει την καρδιά, τα αγγεία και το αίμα Η καρδιά είναι η αντλία που κυκλοφορεί το αίμα γύρω από το σώμα. Τα κύρια αγγεία του σώματος είναι οι αρτηρίες που παίρνουν το αίμα από την καρδιά και φλέβες οι οποίες επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά.

Υπάρχουν μικρότερα αγγεία όπως τα αρτηριόλια, τα φλεβίδια και τα τριχοειδή αγγεία, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στις ακρότητες του σώματος και συνήθως κοντά στο δέρμα.

Το αίμα είναι το μέσο που μεταφέρει το οξυγόνο από το αναπνευστικό σύστημα στα κύτταρα του σώματος. Το αίμα μεταφέρει επίσης τα σάκχαρα, τις χημικές ουσίες, τις πρωτεΐνες, τις ορμόνες και πολλές άλλες ουσίες απαραίτητες για τη θρέψη και τη συντήρησή του.

Μια συστολή της καρδιάς είναι και ένας σφυγμός που μπορεί να γίνει αισθητός σε διάφορα σημεία του σώματος. Η συχνότητα των σφυγμών του μέσου ενήλικα είναι σε ανάπαυση μεταξύ 60 έως 100 ανά λεπτό, ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. Τα πιο προσιτά σημεία για τη ψηλάφηση του σφυγμού είναι τα σημεία που περνούν οι καρωτιδικές και κερκιδικές αρτηρίες.

Μια γνώση των θέσεων αυτών των σημείων του σφυγμού είναι σημαντική για τον διασώστη. Εντούτοις, η εύρεση ενός σφυγμού μπορεί μερικές φορές να είναι εξαιρετικά δύσκολη και έτσι ψάχνονται άλλα σημάδια της κυκλοφορίας, όπως το χρώμα του δέρματος, η θερμοκρασία, η κίνηση ή το βήξιμο.

Το αναπνευστικό σύστημα

Αυτό το σύστημα αποτελείται από τον αεραγωγό (στόμα, φάρυγγας, λάρυγγας, τραχεία, βρόγχοι, βρογχιόλια) και τους πνεύμονες (συμπεριλαμβανομένων των μικρών σάκων αέρα που αποκαλούνται κυψελίδες).

Η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος είναι να παρέχει οξυγόνο στο αίμα και να αποβάλει το διοξείδιο του άνθρακα που είναι προϊόν των καύσεων του οργανισμού.

Το οξυγόνο εξάγεται από τον αέρα που εισπνέετε μέσω του κυψελοτριχοειδικής μεμβράνης και περνά  στο αίμα. Για τον διασώστη, η συντήρηση της αναπνευστικής λειτουργίας ενός θύματος είναι αρχικής σπουδαιότητας.

Το μυοσκελετικό σύστημα

Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει τα κόκαλα, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τους μύες που υποστηρίζουν το σώμα, προστατεύουν τα εσωτερικά όργανα και επιτρέπουν τη κίνηση.

Οι περισσότεροι μύες δημιουργούν τη κίνηση σε συνεργασία με ένα κόκαλο. Η ανύψωση του ποδιού σας περιλαμβάνει τη συστολή διάφορων μυών που δημιουργούν μια δύναμη αναγκάζοντας το να κινηθεί προς τα πάνω. Μερικοί μύες, όπως το διάφραγμα που κάνει τους πνεύμονες να μικραίνουν και να μεγαλώνουν δεν χρειάζονται τα κοκάλα για να λειτουργήσουν.

Το γαστρεντερικό σύστημα

Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στομάχι και τα έντερα. Ποτά και τρόφιμα περνούν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι που τα επεξεργάζεται για περαιτέρω πέψη στο έντερο. Απορροφώνται έπειτα μέσα στο σώμα μέσω του τοιχώματος των εντέρων. Μερικά όργανα, όπως το συκώτι και το πάγκρεας θεωρούνται εξαρτήματα του γαστρεντερικού συστήματος και βοηθούν στην επεξεργασία των τροφών με τις διάφορες χημικές ουσίες που εκκρίνουν.

Το ουροποιητικό  σύστημα

Αυτό είναι ένα σημαντικό σύστημα που ξεπλένει τα απόβλητα του οργανισμού. Περιλαμβάνει τα νεφρά, τους ουρητήρες και την ουροδόχο κύστη και διαδραματίζει ένα ζωτικής σημασίας ρόλο στη διατήρηση του σώματος σε υγιή κατάσταση.

Εάν δυσλειτουργεί το ουροποιητικό  σύστημα (ειδικά τα νεφρά) για να αποβληθούν  οι άχρηστες ουσίες χρειάζεται εξωτερική βοήθεια ο οργανισμός. Αυτή η βοήθεια καλείται αιμοκάθαρση και γίνεται με ειδικά μηχανήματα.

Σημειώση

Βασικές οδηγίες προς το διασώστη

Πρώτον βεβαιωθείτε πως δεν κινδυνεύει και η δική σας ασφάλεια.

Παραμείνετε ήρεμος και εμψυχώστε το θύμα.

Εφαρμόστε μόνο τα απαραίτητα ώστε το θύμα να παραμείνει στην ζωή έως ότου φτάσει ιατρική βοήθεια.

Μην μετακινείτε το θύμα παρά μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω τραυματισμού, όπως από φωτιά ή πλημμύρα. Εάν το θύμα είναι αναίσθητο ψάξτε για χαρτιά, ταυτότητα ή άλλες ενδείξεις που να αναφέρουν ειδικές ανάγκες του.