Πώς μετράμε βασικές παραμέτρους της ζωής

Αρτηριακή πίεση

Πως μετράμε την πίεση

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί μια από τις πλέον συνηθισμένες ιατρικές πράξεις. Παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς. Τόσο οι ψηλές όσο και οι χαμηλές τιμές είναι κάτι που θα πρέπει να εκτιμηθεί από το γιατρό σας. Σήμερα οι συσκευές που μετράνε την αρτηριακή πίεση (τα γνωστά πιεσόμετρα, είτε τα κλασσικά είτε τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά) βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια. Άραγε μετράμε σωστά την πίεση; Ας δούμε κάποιες βασικές αρχές για τη μέτρηση της πίεσης με ένα κλασσικό πιεσόμετρο.

  • Βάλτε τον άνθρωπό σας να καθήσει αναπαυτικά (αναγκαστική εξαίρεση αποτελούν οι επείγουσες περιπτώσεις).

  • Ελευθερώστε το χέρι του από τα ρούχα.

  • Βάλτε την περιχειρίδα γύρω από το βραχίονα και πάνω από τον αγκώνα (όπως δείχνει η εικόνα).

  • Σταθεροποιήστε το μανόμετρο (όπως δείχνει η εικόνα).

  • Ψηλαφήστε το σφυγμό στο χέρι (καρπός).

  • Κλείστε τη βαλβίδα.

  • Φουσκώστε σιγά σιγά τον αεροθάλαμο της περιχειρίδας με τη βοήθεια της αντλίας. Παρακολουθείστε τις τιμές στο μανόμετρο να ανεβαίνουν. Από τη στιγμή που δεν θα ψηλαφάτε σφυγμό, ανεβάστε την πίεση 3 μονάδες ακόμα (π.χ. από 14 στο 17). Εκεί σταματήστε.

  • Τοποθετήστε το ακουστικό στον αγκώνα, εκεί που ψηλαφάτε σφυγμό (όπως δείχνει η εικόνα).

  • Ανοίξτε προσεκτικά τη βαλβίδα.

  • Ο αεροθάλαμος της περιχειρίδας ξεφουσκώνει σιγά σιγά. Οι τιμές της πίεσης στο μανόμετρο κατεβαίνουν κι αυτές. Κάποια στιγμή θα ακούσετε το χαρακτηριστικό ρυθμικό ήχο από τη ροή του αίματος μέσα στην αρτηρία. Το μανόμετρο τότε δείχνει τη συστολική (ή μεγάλη) πίεση. Σύντομα ο ήχος αυτός εξασθενεί απότομα ή χάνεται εντελώς. Το μανόμετρο τότε δείχνει τη διαστολική (ή μικρή) πίεση.

Φυσιολογικές τιμές

Οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης για τον ενήλικα είναι μέχρι 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (140 mm Hg) η συστολική και μέχρι 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (90 mm Hg) η διαστολική, (ή όπως συνηθίζεται να λέγεται, 14 με 9).

Σφυγμός

Πως ψηλαφούμε τον σφυγμό

Για να ψηλαφήσουμε το σφυγμό, εφαρμόζουμε δύο τουλάχιστον δάχτυλά μας (το δείκτη και το μέσο) στον καρπό στην πλευρά του μεγάλου δαχτύλου, όπως δείχνει η εικόνα. Πρόκειται για μια «κίνηση», που από τη μία δίνει πολύτιμες πληροφορίες, από την άλλη «πλησιάζει» συναισθηματικά φέρνει σε επαφή αυτόν που εξετάζει με αυτόν που εξετάζεται. Καθώς «αισθανόμαστε» την αρτηρία που ψηλαφούμε, ταυτόχρονα κοιτάμε το ρολόϊ μας για ένα λεπτό και μετράμε τους σφυγμούς.

Φυσιολογικές τιμές

Σε ένα άτομο που βρίσκεται σε ηρεμία, οι σφυγμοί φυσιολογικά είναι 72 σε ένα λεπτό και έχουν ρυθμό. Υπάρχουν όμως και φυσιολογικές διακυμάνσεις. Όλες τις παθολογικές τιμές θα τις εκτιμήσει ο γιατρός σας. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει πολύ χαμηλές σφύξεις (κάτω από 40 ανά λεπτό) ή πολύ ψηλές (πάνω από 120 ανά λεπτό) χρειάζεται να εκτιμηθεί επειγόντως από ειδικό.

Σε ποιά σημεία ψηλαφούμε τον σφυγμό

Σφυγμό δεν πιάνουμε μόνο στο χέρι (κερκιδικός σφυγμός) . Ο σφυγμός ψηλαφάται όπου υπάρχει αρτηρία κοντά στο δέρμα. Μια άλλη γνωστή θέση που ψηλαφάμε σφυγμό είναι στο «λαιμό» (σφυγμός της καρωτίδας).

Θερμοκρασία σώματος

Πως μετράμε τη θερμοκρασία του σώματος

Το θερμόμετρο είναι ίσως η πιο διαδεδομένη ιατρική συσκευή. Στην κλασσική του μορφή, το υδραργυρικό θερμόμετρο μετράει τη θερμοκρασία του σώματος συνήθως σε ένα λεπτό. Τοποθετείται κατά κανόνα στην περιοχή της μασχάλης, αφού πρώτα φέρουμε τη στήλη υδραργύρου που περιέχει σε χαμηλές τιμές με μηχανικές κινήσεις. Σήμερα διατίθενται και ηλεκτρονικά θερμόμετρα.

Φυσιολογικές τιμές

Η φυσιολογική θερμοκρασία είναι 36,6 βαθμοί Κελσίου. Η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι 37,3 βαθμούς Κελσίου παριστάνει αυτό που λέμε «δέκατα». Από κει και πάνω μιλάμε για πυρετό. Ο πυρετός είναι από τα συχνότερα συμπτώματα που κάνουν ένα άνθρωπο να ζητήσει ιατρική συμβουλή.