Κατάγματα

Όταν ένα κόκαλο σπάσει, τότε μιλούμε για κάταγμα. Αν υπάρχει τραύμα στο μέρος πού έχει σπάσει το κόκαλο, τότε το κάταγμα είναι ανοιχτό. Αν δεν υπάρχει τραύμα, τότε το κάταγμα ονομάζεται κλειστό. Στα ανοιχτά κατάγματα υπάρχει ο κίνδυνος της αιμορραγίας και της μόλυνσης.

Συμπτώματα

1. Δυνατός πόνος στην περιοχή του κατάγματος.

2. Πρήξιμο της περιοχής αυτής.

3. Δυσκολία ή απόλυτη αδυναμία κίνησης του μέλους.

4. Το μέλος παίρνει αφύσικη θέση ή γίνεται πιο κοντό από το αντίστοιχο πού δεν έχει κάταγμα.

Πρώτες βοήθειες

Τα ανοιχτά κατάγματα πρέπει να καθαρίζονται στην περιοχή του τραύματος με ελαφριές κινήσεις. Αν υπάρχει αιμορραγία πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα πού αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Μετά τον καθαρισμό, το μέλος πρέπει να τοποθετείται σε αναπαυτική θέση. Αν το μέλος έχει πάρει αφύσικη θέση ή είναι γυρισμένο ασυνήθιστα δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια να έρθει στην κανονική του θέση. Το μέλος πρέπει να ακινητοποιείται στή θέση πού βρίσκεται. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να μετακινηθεί ο τραυματίας πριν να ακινητοποιηθεί το κάταγμα.

Κάταγμα στα κάτω άκρα

Το κάταγμα ακινητοποιείται με τον ίδιο τρόπο, αλλά ο τραυματίας πρέπει να μεταφέρεται με φορείο

Κάταγμα στα άνω άκρα

Το κάταγμα ακινητοποιείται αν το μέλος δεθεί πάνω σ' ένα μακρόστενο στερεό αντικείμενο (σανίδα, σκληρό χαρτόνι ή ειδικό νάρθηκα). Μετά απ’ αυτό ο τραυματίας μπορεί να μεταφερθεί βαδίζοντας.

Κάταγμα στο κεφάλι

Ό τραυματίας είναι αναίσθητος, η αναπνοή του μοιάζει με ροχαλητό, μπορεί να κάνει εμετό ή να τρέχει αίμα απ’ το στόμα, τη μύτη ή τ' αφτιά του. Πρέπει να μεταφερθεί όσο είναι δυνατό πιο γρήγορα με φορείο.

Κάταγμα στο σαγόνι

Το σαγόνι στερεώνεται με λευκοπλάστη στο κεφάλι, έτσι πού το στόμα να μένει κλειστό.

Κάταγμα στον αυχένα ή τη σπονδυλική στήλη

 Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη μεταφορά του τραυματία. Ό τραυματίας τοποθετείται προσεκτικά και με μαλακές κινήσεις, ενώ το σώμα του κρατιέται τεντωμένο, πάνω σε σκληρό φορείο (στην ανάγκη, σε μια πόρτα). Αν υπάρχει υποψία για κάταγμα στον αυχένα, ο τραυματίας τοποθετείται μπρούμυτα. 

 Αν υπάρχει υποψία για κάταγμα στη ράχη, ο τραυματίας τοποθετείται ανάσκελα. Στη δεύτερη περίπτωση βάζουμε ένα μαξιλαράκι ή μια διπλωμένη κουβέρτα κάτω απ’ τη μέση του, του δένουμε τα δύο πόδια μαζί στους αστραγάλους και τον ακινητοποιούμε δένοντας τον σε πολλές θέσεις πάνω στο φορείο, ώστε να εμποδίζεται κάθε του κίνηση. Μ' αυτό το τρόπο τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο.