Φιμπράτες

Θεωρούνται αντιλιπιδαιμικοί παράγοντες ευρέως φάσματος γιατί αν και η κύρια δράση τους είναι η μείωση των τριγλυκεριδιών, ελαττώνούν επίσης τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης και αυξάνουν την HDL χοληστερόλη. Η δράση τους αποδίδεται κυρίως στην ενεργοποίηση της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης, την αναστολή της αναγωγάσης τον HMG-CoA και την αύξηση τον καταβολισμού των λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL).

ΒΕΖΑΦΙΒΡΑΤΗ

Ενδείξεις: Υπερλιπιδαιμίες τύπού ΙΙα, ΙΙβ, ΙΙΙ, IV και V πού δεν ανταποκρίνονται στη διαιτητική αγωγή.

Αντενδείξεις: Σοβαρή ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, κύηση, γαλουχία, υπερευαισθησία στο φάρμακο.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι διάρροια, επιγαστρικά ενοχλήματα, κοιλιακά άλγη, χολολιθίαση. Εξάνθημα, κνησμός, κνίδωση, κεφαλαλγία, ζάλη, θάμβος όρασης, μυαλγίες, μείωση γενετήσιας δραστηριότητας. Αναιμία, λευκοπενία, ηωσινοφιλία, τρανσαμινασαιμία.

Αλληλεπιδράσεις: Αυξάνει τη δράση των κουμαρινικών αντιπηκτικών και ορισμένων αντιδιαβητικών (σουλφονυλουριών, ινσουλίνης).

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση λιπιδίων, τρανσαμινασών και γενικής αίματος. Σε ασθενείς πού παρουσιάζουν συμπτωματολογία χολολιθίασης να γίνεται έλεγχος προς την κατεύθύνση αυτή. Να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς με ίκτερο, ηπατοπάθεια ή έλκος.

Δασολογία: Από το στόμα 400-600 mg ημερησίως σε ίσες δόσεις μετά τα γεύματα

Ιδιοσκευάσματα:

BEZALIP/Φαρμαλέξ: f.c.tab 200 mg χ 50, s.r.f.c.tab 400 mg χ 30 χ 50

ΓΕΜΦΙΒΡΟΖΙΛΗ

Δοσολογία: Συνήθης δόση 1200 mg σε δύο δόσεις μισή ώρα πριν από το πρωινό και βραδυνό φαγητό.

Λοιπά: βλ. Βεζαφιβράτη.

Ιδιοσκευάσματα:

LOPID/Warner-Lambert: f.c.tab 600 mg χ 30, 900 mg χ 20

ΚΛΟΦΙΒΡΑΤΗ

Δοσολοyία: Συνήθης δόση 500 mg 2-4 φορές ημερησίως.

Λοιπά: Βλ. Βεζαφιβράτη

Ιδιοσκευάσματα:

ATROMID-S/Cana: sof.g.caps 500 mg χ 30

ΦΑΙΝΟΦΙΒΡΑΤΗ

Δασολογία: Από το στόμα: Αρχικώς 300 mg ημερησίως σε τρεις ίσες δόσεις. Δόση συντήρησης 100 mg δύο φορές την ημέρα όταν τα λιπίδια υποχωρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Λοιπά: Βλ. Βεζαφιβράτη.

Ιδιοσκευάσματα:

LIPANTHYL/Gerolymatos: caps 100 mg χ 48, cοn.τ.cαps 250 mg χ 30 48