Άσκηση και χοληστερίνη

Η άσκηση είναι πολύ αποτελεσματικό - αν και παραγνωρισμένο - αντιλιπιδαιμικό «φάρμακο»! Η συστηματική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αλλάξει τα αποτελέσματα των επόμενων εξετάσεων χοληστερίνης σας και να γίνει πολύτιμο, όχι μόνο προληπτικό, αλλά και θεραπευτικό όπλο για την υγεία της καρδιάς σας.

Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση αυξάνει έως 18% την καλή χοληστερίνη, μειώνει έως 37% τα τριγλυκερίδια και - εάν συνδυασθεί με υγιεινή διατροφή - μειώνει έως 20% τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης.

Άσκηση εναντίον πίεσης, παχυσαρκίας, σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων...

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική άσκηση δρα στους μηχανισμούς απορρόφησης, βιοσύνθεσης, μεταφοράς και απομάκρυνσης της χοληστερίνης και των άλλων λιπιδίων, με θεαματικά αποτελέσματα.

Αρκούν 60 λεπτά γρήγορο βάδισμα 3-4 φορές την εβδομάδα, για να έχετε όλο το καρδιαγγειακό όφελος της άσκησης.

Η σωματική δραστηριότητα - και όχι η άσκηση, με τη στενή έννοια αυτού που κάνουμε σε ένα γυμναστήριο - μειώνει με πολλούς τρόπους όλους τους παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση, όπως έδειξε μελέτη που έγινε σε κατοίκους της Αττικής. Συγκεκριμένα:

  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η μείωση αυτή είναι μικρή σε όσους έχουν φυσιολογική πίεση (λ.χ. γίνεται 128 από 130 mmHg), αλλά είναι σημαντική σε όσους έχουν υψηλή πίεση (λ.χ. 140 από 150 mmHg).
  • Μας βοηθά να αποφεύγουμε την παχυσαρκία και να διατηρούμε φυσιολογικό βάρος.
  • Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ρίχνει λίγο το σάκχαρο στα άτομα με φυσιολογικές τιμές, αλλά μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για ανάπτυξη διαβήτη σε όσους έχουν προδιάθεση και συντελεί πολύ στη ρύθμιση του διαβήτη στους ήδη διαβητικούς (με αποτέλεσμα να παίρνουν πιθανώς και λιγότερα χάπια). Δρα βελτιώνοντας τον μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθώντας τους ιστούς να δέχονται τη δράση της ινσουλίνης.
  • Αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερίνη και μειώνει τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερίνη (LDL), επιδρώντας στα ένζυμα που ρυθμίζουν τα λιπίδια αυτά.
  • Μειώνει τους παράγοντες φλεγμονής (όπως C- αντιδρώσα πρωτεΐνη, λιποπρωτεΐνη Α και ινωδογόνο), που πιστεύουν τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση.

Βάδισμα και κολύμπι ναι, αλλά όχι βάρη

Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι κοπιαστική -ίσως ακόμα, ούτε καν καθημερινή. Δεν είναι ανάγκη να... ξημεροβραδιάζεται κάποιος στα γυμναστήρια. Αρκεί να περπατά τρεις - τέσσερις φορές την εβδομάδα, με γρήγορο περπάτημα, επί 60 λεπτά κάθε φορά, για να έχει όλα τα ευεργετήματα της άσκησης. Η αεροβική άσκηση και όχι οι ασκήσεις αντίστασης είναι αυτές που «καθαρίζουν» τις αρτηρίες από τα λιπίδια. Η δυναμική άσκηση (όπως το περπάτημα και το κολύμπι) και όχι στατική. Από καρδιολογικής πλευράς, μάλιστα, δεν συνιστώνται οι ασκήσεις με βάρη, γιατί αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Το 60% των Αθηναίων κάνει καθιστική ζωή και έχει υψηλή χοληστερίνη

Έξι στους δέκα ενήλικοι στην Ελλάδα πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη, δηλαδή έχει χοληστερίνη πάνω από 190 -το ανώτατο φυσιολογικό όριο που όρισε η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Οι 7 στους 10 από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν... Παράλληλα, το 60% των Ελλήνων, όπως έδειξε η πανεπιστημιακή καρδιολογική μελέτη ΑΤΤΙΚΑ, δεν ασκείται καθόλου -ούτε καν περπατά.

Πιο ωφελημένες οι γυναίκες

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης στη μείωση των λιπιδίων ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αν και δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Η μεγαλύτερη ποσοτικά ωφέλεια εντοπίζεται στα τριγλυκερίδια, τα οποία μειώνονται με τη σωματική δραστηριότητα κατά 4%-37% -και η διακύμανση αυτή εξαρτάται και από το βάρος που θα χάσει παράλληλα ο ασθενής, αν είναι υπέρβαρος. Η καλή (HDL) χοληστερίνη αυξάνεται με την άσκηση κατά 4%-18%, με μέση αύξηση 8%.

Οι γυναίκες φαίνεται να ωφελούνται εδώ περισσότερο. Στην έρευνα του πληθυσμού της Αττικής, οι γυναίκες με μέτρια σωματική δραστηριότητα (που περπατούσαν 1 -2 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά), παρουσίαζαν αύξηση της καλής (HDL) χοληστερίνης κατά 6%-9% ενώ δεν βρέθηκαν τόσο μεγάλες αυξήσεις στους άνδρες, όπως έχει προκύψει και από άλλες μελέτες. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι υψηλό ποσοστό των ανδρών κάπνιζαν και η συνήθεια αυτή εξαφάνιζε το κέρδος της άσκησης.