Η κατανόηση της αξίας αντιμετώπισης της χοληστερίνης

Γιατί φοβόμαστε την χοληστερίνη;

Διότι είναι ένας από του προδιαθεσικούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα νοσήσεις από στεφανιαία νόσο, την σύγχρονη μάστιγα του 20ου αιώνα.

Τι είναι στεφανιαία νόσος;

Είναι μια ομάδα κλινικών καταστάσεων που περιλαμβάνει την στηθάγχη, την ασταθή στηθάγχη, το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και τον αιφνίδιο θάνατο. Και οι τέσσερες καταστάσεις έχουν σαν υποκείμενη ανατομική αιτία την αθηροσκλήρυνση.

Τι είναι αθηροσκλήρυνση;

Υπό την επίδραση των προδιαθεσικών παραγόντων επέρχεται δυσλειτουργία του ενδοθηλίου των στεφανιαίων αρτηριών. Εν συνεχεία η χοληστερίνη και ειδικά η LDL χοληστερίνη εισέρχεται στο τοίχωμα του αγγείου και προσελκύει τα μονοκύτταρα που και αυτά προσλαμβάνουν χοληστερίνη. Έτσι σχηματίζεται η αθηρωματική πλάκα.

Η εξέλιξη της αθηρωματικής πλάκας

Γιατί η  στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται με διαφορετικές κλινικές εικόνες;

Η κλινική μορφή της στεφανιαίας νόσου εξαρτάται εάν υπάρχει ρήξη ή όχι της αθηρωματικής πλάκας

Είναι δυνατόν να μην προκληθεί ρήξη της πλάκας;

Ναι εάν μειώσουμε τους προδιαθεσικούς παράγοντες οι οποίοι αφ ενός δημιουργούν την πλάκα και αφ΄ έτερου την κάνουν εύθρυπτη

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες;

Η στεφανιαία νόσος βρίσκεται αρκετά συχνά σε άτομα που έχουν ένα η περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες ήτοι:

  • Ηλικία (άνδρες >45 ετών, γυναίκες >55 ετών

  • Κληρονομικότης (εμφάνιση στεφανιαίας νόσου σε πατέρα ή αδελφό σε ηλικία κάτω από 55 ετών, σε μητέρα ή αδελφή σε ηλικία κάτω από 65 ετών)

  • Υπερχοληστεριναιμία (LDL-''κακή''- χοληστερίνη πάνω από 130mg/dl)

  • Χαμηλή HDL χοληστερίνη (καλή χοληστερίνη) κάτω από 35 mg/dl. Εάν η HDL χοληστερίνη είναι πάνω από 60 mg/dl αφαιρείται ένας προδιαθεσικός παράγοντας

  • Σακχαρώδης διαβήτης 

  • Αρτηριακή υπέρταση (πάνω απο 140/90 mmHg)

  • Κάπνισμα

Πόσο κινδυνεύουν οι γυναίκες;
Οι γυναίκες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, για το λόγο ότι έχουν χαμηλότερα τριγλυκερίδια και υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερίνης (HDL) από τους άνδρες. Μετά την εμμηνόπαυση όμως τα πράγματα αλλάζουν. Στις γυναίκες ο ρυθμός αύξησης του κινδύνου για καρδιοπάθεια μεγαλώνει εντυπωσιακά με την ηλικία. Στο εγγύς μέλλον οι ειδικοί αναμένουν οι περιπτώσεις καρδιοπάθειας στις ηλικιωμένες γυναίκες να αποκτήσουν τη μορφή επιδημίας.
Οι γυναίκες, όσο ακόμη είναι νέες, όσο βρίσκονται δηλαδή στην προεμμηνοπαυσιακή φάση, δεν πρέπει να επαναπαύονται, αλλά να πάρουν σοβαρά υπόψη όλους τους παράγοντες κινδύνου που διατρέχουν από κάποια ηλικία και μετά. Γενικά πάντως, αυτό που ισχύει είναι ότι, όταν σε μια γυναίκα αυξηθούν τα τριγλυκερίδια, αυτή κινδυνεύει περισσότερο από έναν άνδρα που παρουσιάζει τις ίδιες τιμές τριγλυκεριδίων.