Παθήσεις που μοιάζουν με όγκους της καρδιάς

Περικαρδιακή κύστη

Περικαρδιακές ή μεσοθηλιακές κύστεις είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις "όγκοι" του περικαρδίου. Αυτές οι κύστεις είναι γενικά ασυμπτωματικές και ευρήματα ακτινογραφίας θώρακος "ρουτίνας". Περίπου το 1/4 των αρρώστων όμως, αναπτύσσουν διάφορα συμπτώματα όπως θωρακικό άλγος, δύσπνοια, βήχα και ταχυκαρδία, ως συνέπεια μιας περικαρδιακής κύστης. Οι κύστεις είναι συνήθως εκτός της περικαρδιακής κοιλότητας και ως εκ τούτου δεν πρέπει να θεωρούνται πραγματικά "καρδιακοί όγκοι".

Τεράτωμα

Τα τερατώματα είναι εξωκαρδιακά σε τουλάχιστον στο 99% των περιπτώσεων, ανευρίσκονται όμως μεταξύ της περικαρδιακής κοιλότητας. Αναδύονται και λαμβάνουν την αιμάτωσή τους από τη ανιούσα αορτή ή το πνευμονικό στέλεχος. Λογικά μέσω των vasa vasurum. Τα περισσότερα ανευρίσκονται σε νήπια και παιδιά και κυρίως σε θήλεα.

Υποτροπιάζουσες σοβαρές περικαρδιακές συλλογές σε παιδιά μπορεί να υποδηλώνουν ενδοπερικαρδιακό τεράτωμα. Επειδή αυτοί οι όγκοι μπορεί να καταστούν ιδιαίτερα ευμεγέθεις, μπορούν να προκαλέσουν συμπίεση διαφόρων καρδιακών κοιλοτήτων με επακόλουθα συμπτώματα.

Λιποματώδης υπερτροφία του κολπικού διαφράγματος

Μαζική λιπώδης διήθηση του κολπικού διαφράγματος είναι μια ιδιαίτερα συχνή κατάσταση επισυμβαίνουσα σχεδόν αποκλειστικά σε άτομα άνω των 60 χρόνων και συνήθως άνω των 65 χρόνων. Αυτές οι βλάβες είναι βασικά περιορισμένες σε παχύσαρκα άτομα και πάντοτε συνδυάζονται με τεράστιες ποσότητες λιπώδους ιστού στον κολποκοιλιακό αύλακα.

Αυτές οι καρδιές είναι σχεδόν πάντα τόσο λιπώδης που επιπλέουν στο νερό. Φυσιολογικά το μεσοκολπικό διάφραγμα έχει πάχος < 1 cm. Σε αρρώστους με λιποματώδη υπερτροφία μπορεί να έχει πάχος 4 έως 7 cm. Τεράστια διήθηση λίπους στο μεσοκολπικό διάφραγμα μπορεί να συνδυάζεται με κολπικές αρρυθμίες. Είναι η μόνη κολπική αρρυθμία που θεραπεύεται με παροδική αυστηρότατη δίαιτα.

Το ενδιαφέρον της λιποματώδους υπερτροφίας του μεσοκολπικού διαφράγματος in the contex με τους "καρδιακούς όγκους" είναι ότι αυτή τους αρρώστους δεν χρειάζεται να τους χειρουργούμε για την αφαίρεση του λίπους από το μεσοκολπικό

διάφραγμα. Η θεραπεία είναι απλή "απώλεια βάρους". Αυτές οι εναποθέσεις λίπους μπορεί να διαγνωσθούν υπερηχοκαρδιογραφικά ή με αξονική τομογραφία ή με MRI. Λίπος στον υποεπικαρδιακό λιπώδη ιστό έχει εκληφθεί λανθασμένα στο υπερηχοκαρδιογράφημα σαν περικαρδιακό υγρό.

Θηλοειδή ινωελαστώματα

Αυτά οι μικροί μη αγγειακοί όγκοι με πολλαπλά μέτωπα είναι εντοπισμένα συνήθως στις καρδιακές βαλβίδες. Παρατηρούνται συνήθως στα ηλικιωμένα άτομα.

Θρόμβοι

Αυτές οι μάζες όταν βρίσκονται στις καρδιακές κοιλότητες μπορούν να ξεχωρίσουν από το νεόπλασμα με το υπερηχοκαρδιογράφημα ή την ακτινογραφία. Αν και χοντρικά είναι πολύ διαφορετικές.

Σαρκοειδές

Όταν εντοπίζεται στο μυοκάρδιο, το σαρκοειδές αδένωμα, μπορεί χοντρικά να μοιάζει με νεόπλασμα.