Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι

Η πολύ ζέστη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να κυμαίνονται από αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, και το πιο σοβαρό τη θερμοπληξία. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι καρδιοπαθείς, τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, οι αλκοολικοί, καθώς και τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων είναι ομάδες ψηλού κινδύνου και κινδυνεύουν περισσότερο από την υπερβολική ζέστη. Τα άτομα με ψηλή αρτηριακή πίεση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους ο οποίος θα αναπροσαρμόζει τη δοσολογία των φαρμάκων τους. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.
Στους πάσχοντες από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια λόγω του ότι λαμβάνουν φάρμακα όπως διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά, πρέπει να εξατομικεύεται η δόση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της υπονατριαιμίας, υποκαλιαιμίας, και ελάττωσης του όγκου αίματος.
Όσον αφορά στη θερμοπληξία, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι παράγοντες που προδιαθέτουν για αυτήν είναι η παχυσαρκία, ο αλκοολισμός, η μυϊκή εργασία, ο ελαττωμένος αερισμός του περιβάλλοντος, οι καρδιοπάθειες, η υγρασία. Όταν η υγρασία είναι αυξημένη ο ιδρώτας εξατμίζεται αργά και έτσι δεν απελευθερώνεται η θερμότητα γρήγορα από το σώμα.
Πρόδρομα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η δίψα, αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος, η ναυτία που αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της παρατεταμένης έκθεσης στη ζέστη. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα. Ο καρδιακός παλμός αυξάνεται και το δέρμα είναι ερυθρό λόγω της αγγειοδιαστολής με παρουσία εφίδρωσης. Όταν το σώμα σταματήσει να ελέγχει τη θερμοκρασία του σταματά και η εφίδρωση. Η άμεση θεραπευτική αγωγή σκοπό έχει την ελάττωση της θερμοκρασία και την επαναλειτουργία της ομαλής λειτουργίας του κυκλοφοριακού συστήματος. Για την ελάττωση της θερμοκρασίας συνιστώνται ψυχρά και υγρά επιθέματα, χρήση ανεμιστήρων, δημιουργία ψυχρού και ξηρού περιβάλλοντος, παγοκύστες σε όλο το σώμα και ψυχρά λουτρά.
Όσον αφορά στους καρδιοπαθείς που θα βρεθούν στη θάλασσα ή στο βουνό οι πιο κάτω συμβουλές είναι χρήσιμες: Εάν βρεθούν στη θάλασσα πρέπει να μην κολυμπούν εφόσον έχουν φάει έστω και ελαφρά. Πρέπει να μην αισθάνονται κανένα καρδιακό ενόχλημα και η είσοδος στη θάλασσα να είναι βαθμηδόν ρίχνοντας σιγά – σιγά νερό σε όλο το σώμα. Οι πρωινές ώρες ή η απογευματινές να προτιμώνται.
Οι καρδιοπαθείς που θα βρεθούν στο βουνό πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι εάν το υψόμετρο είναι μέχρι τα 2000μ. δεν δημιουργείται πρόβλημα. Πιθανόν λίγη δύσπνοια, ταχυπαλμία, λίγη κόπωση τα οποία υποχωρούν με τον εγκλιματισμό σε 5-6 μέρες. Εάν όμως το υψόμετρο είναι 2000–3500 μ. (μέτριο υψόμετρο) ή μεγαλύτερο (>3500μ.), τότε μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, ζάλη, ταχυπαλμία, πνευμονικό οίδημα. Σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει μείωση του οξυγόνου και μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η μείωση του οξυγόνου αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει συχνότερες, βαθύτερες αναπνοές, με αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Παρόλα αυτά, ο οργανισμός δεν οξυγονώνεται καλά.
Οι ομάδες ψηλού κινδύνου πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ιδίως τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατός (11 π.μ. – 3μ.μ.), να μένουν σε χώρους που είναι κλιματιζόμενοι και αν πρέπει να μετακινηθούν να φοράνε ανοικτόχρωμα ρούχα και καπέλο.
Όσον αφορά στη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός από τις ψηλές θερμοκρασίες. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστο 8-10 ποτήρια. Τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν εφίδρωση, έχουν διουρητικές ιδιότητες και έχουν πολλές θερμίδες (1 gr αλκοόλης δίνει 7 Kcal). Τα φρούτα μας δίνουν γλυκόζη και βοηθούν τον οργανισμό στη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, νερό, μέταλλα και φυτικές ίνες.