Οδηγίες για ασθενείς με βηματοδότη
Παρακολούθηση του βηματοδότη
Κάτω από τις οδηγίες του γιατρού θα πρέπει να παίρνετε το σφυγμό σας για 1 λεπτό κάθε ημέρα. Επίσης θα σας δείξει τον σωστό τρόπο για να παρακολουθείται τον καρδιακό σας ρυθμό.
Ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά δεν πρέπει να πέσει κάτω από το μικρότερο όριο που έχει προγραμματισθεί ο βηματοδότης. Ο βηματοδότης έχει έναν ενδείκτη αντικατάστασης, που βοηθά τον γιατρό να καθορίσει τον χρόνο αντικατάστασης του.
Θα πρέπει να αποφεύγετε δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε επαφή με την περιοχή που είναι τοποθετημένος ο βηματοδότης. Γενικά μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές δραστηριότητες και ασχολίες που είχατε πριν σας τοποθετήσουν τον βηματοδότη.
Μπορείτε να γυρίσετε στο φυσικό ρυθμό ασχολιών που έχετε σε ότι αφορά την δραστηριότητα σας στο σπίτι.
Μπορείτε να επιστρέψετε στη φυσική σας σεξουαλική δραστηριότητα.
Μπορείτε να ταξιδεύετε με αυτοκίνητα, πλοία, τραίνα, αεροπλάνα.
Μετά την τοποθέτηση τον βηματοδότη Θα λάβετε μία ταυτότητα ασθενούς με βηματοδότη, την οποία θα επιδεικνύετε στους φρουρούς των αεροδρομίων για να αποφεύγετε το πέρασμα από τα μηχανήματα ανίχνευσης αντικειμένων.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μία μικρή λίστα με μερικούς απλούς κανόνες τους οποίους Θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά για προσθετή ασφάλεια και σιγουριά στη ζωή σας με τον βηματοδότη.
1. Να προγραμματίσετε να παίρνετε το σφυγμό σας κάθε μέρα για ένα ολόκληρο λεπτό.
2. Να λέτε σε όλους τους γιατρούς τους οποίους συμβουλεύεστε ότι έχετε βηματοδότη. Επίσης ενημερώνεται και τον οδοντογιατρό σας.
3. Να έχετε πάντοτε πάνω σας την ταυτότητα ασθενούς με βηματοδότη και σε περίπτωση που χρειαστεί επαναπρογραμματισμό από τον γιατρό πείτε του να σημειώσει την αλλαγή και την ημερομηνία στην πίσω πλευρά της ταυτότητος ασθενούς.
4. Να ακολουθείστε πιστά τις συμβουλές τον γιατρού σας όσον αφορά τη σωματική άσκηση.
5. Να επισκέπτεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα το γιατρό ή το νοσοκομείο για έλεγχο του βηματοδότη
Στην αρχή ο έλεγχος γίνεται πριν την έξοδο από το νοσοκομείο και μετά τον 1ο, 3ο, και 6ο μήνα από την τοποθέτηση του και μετά ανά 6μηνο
6. Να ακολουθείτε πιστά τον προγραμματισμό που σας δίνει το νοσοκομείο ή ο γιατρός σας για έλεγχο του ενδείκτη αντικατάστασης του βηματοδότη.
Ποιες οι επιπλοκές της βηματοδότησης;
Διαταραχή της αίσθησης και βηματοδότησης.
Θραύση του καλωδίου.
Διάβρωση η μόλυνση της θήκης του βηματοδότη.
Οι επιπλοκές της βηματοδότησης αντιμετωπίζονται αναίμακτα με επαναπρογραματισμό των παραμέτρων του βηματοδότη, με ειδικές συσκευές που αποκαλούνται προγραμματιστές.
Εξωτερικές πήγες παρεμβολής
Ο βηματοδότης είναι μία ηλεκτρονική συσκευή. Αν και είναι καλά προστατευμένη από είδη παμεμβολών που μπορούν να τον επηρεάσουν και προέρχονται από συσκευές καθημερινής χρήσης, υπάρχουν κάποιες πηγές ηλεκτμομαγνητικής παρεμβολής, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μία προσωρινή αλλαγή στις παραμέτρους του βηματοδότη σας. Σε περίπτωση ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής ο βηματοδότης θα αλλάξει τιμές στις παραμέτρους του, αλλά αυτό θα είναι προσωρινό.
Οι περισσότερες οικιακές συσκευές είναι ασφαλείς και δεν επηρεάζουν τον βηματοδότη. Αλλά για κάθε ερώτηση σας όσον αφορά κάποια συσκευή ή αν παρουσιάσετε συμπτώματα σαν αυτά που είχατε πριν την τοποθέτηση ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας.
Παρακάτω περιγράφονται μερικές συσκευές τις οποίες πρέπει να αποφεύγετε και να λαμβάνετε τις ανάλογες προφυλάξεις. Γενικά αυτές οι συσκευές επιδρούν μόνο προσωρινά στο βηματοδότη, και όσο πιο γρήγορα απομακρυνθείτε από αυτές τόσο πιο γρήγορα ο βηματοδότης θα επιστρέψει στις κανονικές του λειτουργίες.
Κινητά τηλέφωνα
Τα κινητά τηλέφωνα να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 20 εκατοστών από τον βηματοδότη, εάν δε παραστεί ανάγκη, να μιλήσουν από το αντίθετο αυτί της θέσης τοποθέτησης, ή να χρησιμοποιούν hand free.
Οι κεραίες εκπομπής και τροφοδοτικά
Να αποφεύγετε γραμμικούς ενισχυτές ισχύος και κεραίες εκπομπής. Τα συστήματα αυτά όταν είναι καλά γειωμένα δεν δημιουργούν προβλήματα. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα από λειτουργία ραδιοπομπών CB (έως 5 Watts)
Φούρνοι μικροκυμάτων
Παραμείνετε τουλάχιστον 2 - 3 μέτρα μακριά από τον φούρνο αυτό όταν αυτός λειτουργεί
Ηλεκτρικές συσκευές
Αποφεύγετε τις συσκευές ηλεκτροσυγκολλήσεως ή παρόμοιες συσκευές.
Γραμμές μεταφοράς ενέργειας
Αποφεύγετε υψηλής τάσεως ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται από γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσεως.
Συσκευές διαθερμίας
Οι συσκευές είναι τοποθετημένες σε νοσοκομεία ή κλινικές. Να ενημερώνετε κάθε γιατρό, ακόμη και τον οδοντίατρο, ότι έχετε βηματοδότη. Συσκευή διαθερμίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ σε ασθενή με βηματοδότη.
Υψηλής ενέργειας ακτινοβολία
Τέτοιου είδους ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψει τον βηματοδότη. Αν χρειασθείτε Θεραπεία με ακτινοβολία κοντά στην περιοχή του βηματοδότη ζητείστε να σας τοποθετήσουν πλέγμα προστασίας πάνω από τον βηματοδότη.