Παχυσαρκία: Θεραπεία συμπεριφοράς

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε, να δείχνουμε κατανόηση και υποστήριξη στους ασθενείς, ώστε να ενισχύεται η συμμόρφωση τους. Άλλες χρήσιμες τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς περιλαμβάνουν τον αυτοέλεγχο (στρατηγικές αντιμετώπισης, τεχνικές χαλάρωσης, φαρμακευτική θεραπεία), λύση των προβλημάτων (αντιμετώπιση της έντονης πείνας), τεχνικές ενίσχυσης (ικανοποίηση από την επίτευξη των στόχων), επανακαθορισμός στόχων (αλλαγή των μη ρεαλιστικών στόχων και βελτίωση της εικόνας του ατόμου) και κοινωνική υποστήριξη (θετική ενίσχυση).

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ένα πρόβλημα ιδιαίτερα πολύπλοκο τόσο ως προς την αντιμετώπισή του όσο και ως προς τα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργεί.

Σίγουρα έχετε δοκιμάσει περισσότερες από μία μεθόδους για να αδυνατίσετε αλλά χωρίς σπουδαία ή και καμιά φορά αντίθετα αποτελέσματα.

Θα ακούσετε και θα διαβάσετε πάρα πολλά σχετικά με τις δίαιτες, ένα όμως είναι σίγουρο: Καμία δίαιτα δεν μπορεί να επιτύχει τον σκοπό της εάν δεν συνοδεύεται από την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη.  Είναι γεγονός ότι η κούραση, το άγχος και η κακή διάθεση μας οδηγούν στο τραπέζι  πιο συχνά από ό,τι η πείνα!

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω; Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε τους στόχους μας, δηλαδή πόσο πρέπει πραγματικά να αδυνατίσουμε έτσι ώστε να μην έχουμε, κατ' αρχήν, προβλήματα σωματικής υγείας. Έπειτα υπάρχει και το πόσο θέλουμε να αδυνατίσουμε έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα με τον κοινωνικό μας περίγυρο ή με τον εαυτό μας. Τέλος υπάρχει και ο πραγματικός κόσμος. Για παράδειγμα, οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να γίνουν σαν φωτομοντέλα (εικόνα αριστερά) για να αρέσουν. Από την άλλη οι άντρες ζωγράφοι, ανά τους αιώνες, βλέπουν ως θελκτικές τις γυναίκες με καμπύλες (εικόνα δεξιά). Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι θέλουμε και να πιστέψουμε σε αυτό.           

Ποια θα είναι τα "όπλα" μου για την επίτευξη των στόχων μου; Μπορείτε να κάνετε δίαιτα όταν οι υπόλοιποι μέσα στο σπίτι τρώνε σουβλάκια, πίτσες και γλυκά; Μπορείτε να κάνετε δίαιτα όταν νιώθετε καταδικασμένη/ος; "Όλες οι άλλες δίαιτες έχουν αποτύχει, γιατί να πετύχει και αυτή;" Η υποστήριξη από ένα/μία ψυχολόγο είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν είστε ούτε καταδικασμένοι στο πάχος ούτε πρακτικά ανίκανοι να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Αυτό που χρειάζεστε είναι η βοήθεια από ένα ειδικό που θα σας στηρίξει όσο κανείς και θα σας υποδείξει τρόπους και τεχνικές για να πιστέψετε στον εαυτό σας και να αντεπεξέρθετε στους πειρασμούς.           

Μα εμένα το πρόβλημά μου είναι κληρονομικό, και η μητέρα μου και ο πατέρας μου είναι παχύσαρκοι. Δεν είναι η παχυσαρκία σας κληρονομική. Οι γονείς σας δεν σας κληρονόμησαν άσχημο σώμα, σας άφησαν κληρονόμους κακού τρόπου ζωής. Όπως και οι γονείς σας δεν γυμνάζεστε, τρώτε φαγητά που δεν πρέπει και σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό είναι το "κληρονομικό σας πρόβλημα" και μαντέψτε: ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ. Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν είναι οι εξαντλητικές δίαιτες, αλλά η αλλαγή νοοτροπίας της διατροφής μας.