Μέτρηση σακχάρου αίματος

Η μέτρηση αυτή έχει καθοριστική σημασία για να εκτιμηθεί το επίπεδο ρύθμισης του διαβήτη. Είναι χρήσιμη σε όλους τους διαβητικούς γιατί επιτρέπει στους ίδιους άμεσα άλλα και έμμεσα με τη βοήθεια του γιατρού που τους παρακολουθεί να διαπιστώσουν πόσο καλά ή άσχημα είναι ρυθμισμένος ο διαβήτης τους. Σήμερα που η τεχνική της μέτρησης του σακχάρου αίματος με τις ειδικές συσκευές έχει απλουστευθεί σημαντικά είναι απαραίτητο όλοι οι διαβητικοί να μετρούν μόνοι τους το σάκχαρο στο αίμα τους. Αν είστε διαβητικός και έχετε κάποιες επιφυλάξεις ή φόβους, συζητείστε το με τον γιατρό σας. Η μέτρηση γίνεται με μια σταγόνα αίμα. Τα αποτελέσματα πρέπει να τα σημειώνετε στα ειδικά ημερολόγια που θα σας δώσει ο γιατρός σας ή η ειδική νοσηλεύτρια. Έτσι όταν θα επισκεφθείτε το γιατρό σας θα μπορέσετε να τα συζητήσετε μαζί και σίγουρα θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για να γίνουν τυχόν αλλαγές στη δοσολογία των δισκίων ή της ινσουλίνης στον προγραμματισμό των γευμάτων και της μυϊκής άσκησης.

Πως γίνεται η μέτρηση. Επειδή οι οδηγίες χρήσεως κάθε συσκευής μπορεί να διαφέρουν είναι σημαντικό να τις διαβάσετε προσεκτικά στο ειδικό έντυπο της συσκευής. Πριν αγοράσετε τη συσκευή που σας συστήθηκε βεβαιωθείτε ότι :

  • είναι εύκολη στη χρήση

  • μπορείτε να βρείτε εύκολα τις ειδικές ταινίες

  • είναι εύκολη στη μεταφορά της

  • οι αριθμοί στην οθόνη διαβάζονται ευκρινώς

  • έχει μνήμη για να κρατά τα αποτελέσματα

Πότε και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η μέτρηση

Αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσετε με το γιατρό σας. Συνήθως οι μετρήσεις γίνονται πριν ή 2 ώρες μετά τα τρία κύρια γεύματα (πρωινό-μεσημβρινό- βραδινό) και πριν τον ύπνο.

Πρέπει να μετράτε περισσότερες φορές την ημέρα από ότι μετράτε συνήθως, όταν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας π.χ. γρίπη, διάρροια, εμετούς, εξαγωγή δοντιών κ.λ.π. ή και όταν για κάποιο λόγο διαταράσσεται η καθημερινή σας “ρουτίνα” π.χ. αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, ψυχολογικό stress κ.λ.π. Όταν υπάρχουν προβλήματα Υγείας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για να σας δώσει τις σχετικές οδηγίες.

Διατήρηση ημερολογίου

Αν μετράτε απλά το σάκχαρό σας και δεν καταγράφετε τις μετρήσεις στα ειδικά ημερολόγια δεν μπορείτε να επωφεληθείτε αρκετά . Οι πληροφορίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον γιατρό σας που με την εμπειρία του θα εντοπίσει τυχόν προβλήματα στην φροντίδα του διαβήτη σας και έτσι θα σας δώσει σωστές συμβουλές. Ο τρόπος που θα αξιοποιήσει τις μετρήσεις σας θα σας βοηθήσει εκπαιδευτικά ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις να ξέρετε πως να ενεργήσετε πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού σας.

Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbΑ1C)

Η εξέταση αυτή μας πληροφορεί πόσο καλά ρυθμισμένος ήταν ο διαβήτης σας κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες. Η εξέταση αυτή σε αντίθεση με το σάκχαρο του αίματος δεν επηρεάζεται από τις καθημερινές μικρής διάρκειας διακυμάνσεις του σακχάρου.