Σακχαρώδης διαβήτης: Τύποι
Ποιοι είναι οι τύποι του διαβήτη;
Ποια άτομα πρέπει να ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη; |
Περίπου 700.000 Έλληνες έχουν διαβήτη αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς το γνωρίζουν. Μήπως είσαι ένας από αυτούς; Απάντησε στις ερωτήσεις αυτής της σελίδας για να δεις αν έχεις κίνδυνο να εμφανίσεις διαβήτη. Για κάθε ερώτηση που απαντάς θετικά δώσε στον εαυτό σου τη βαθμολογία που είναι μέσα στην παρένθεση. Για κάθε ερώτηση που η απάντησή σου είναι αρνητική βαθμολόγησέ τη με μηδέν. Πρόσθεσε τους βαθμούς σου για να υπολογίσεις το μέγεθος του κινδύνου. 1. Το βάρος μου είναι ίσο ή περισσότερο του 20% του ιδανικού βάρους που αντιστοιχεί στο ύψος μου (5 βαθμοί) 2. Είμαι νεότερος των 65 ετών και δεν γυμνάζομαι αρκετά (5 βαθμοί) 3. Είμαι μεταξύ 45-64 ετών (5 βαθμοί) 4. Είμαι άνω των 65 ετών (9 βαθμοί) 5. Είμαι γυναίκα που έχει γεννήσει τουλάχιστον ένα παιδί βαρύτερο από 4 κιλά (1 βαθμός) 6. Ο αδελφός μου, η αδελφή μου έχει διαβήτη (1 βαθμός) 7. Ο ένας γονεύς μου έχει διαβήτη (1 βαθμός) Βαθμολογία 3-9 βαθμοί: χαμηλή πιθανότητα, αλλά μην το ξεχνάς, μπορεί αργότερα να εμφανίσεις κάποιο παράγοντα κινδύνου. Πάνω από 10 βαθμούς: υψηλός κίνδυνος. Συμβουλεύσου το γιατρό σου. |
Ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή διαβήτης τύπου Ι
Στον τύπο Ι, ο οργανισμός παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη. Τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι πρέπει εφόρου ζωής να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο τύπος Ι λέγεται και “ινσουλινοεξαρτώμενος” διαβήτης. Λιγότερα από 10% (1 στα 10) των διαβητικών ατόμων έχουν διαβήτη τύπου Ι. Αν και συνηθέστατα ο τύπος Ι πρωτοεμφανίζεται σε νεαρή ηλικία, μπορεί σπάνια να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Συμπτώματα
Στον τύπο Ι τα συμπτώματα σχεδόν πάντα εμφανίζονται ξαφνικά. Τέτοια συμπτώματα είναι τα εξής:
-
Πολυδιψία
-
Πολυουρία
-
Πολυφαγία
-
Απότομη απώλεια βάρους
-
Αίσθημα αδυναμίας και κούρασης
Τα ίδια συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν όταν απορυθμίζεται ο διαβήτης σας.
Μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή διαβήτης τύπου ΙΙ
Στον τύπο ΙΙ διαβήτη, ο οργανισμός παράγει μεν ινσουλίνη αλλά δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για ελέγξει το σάκχαρό του.
Ο τύπος ΙΙ λέγεται επίσης και “μη-ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης” γιατί τα άτομα που τον έχουν δεν χρειάζεται να κάνουν καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης για να ζήσουν. Πάντως, πολλά άτομα με τύπο ΙΙ μπορεί κάποια στιγμή να χρειασθεί να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης ή πρόσκαιρα ή και συνεχώς. Τα άτομα αυτά συχνά αναφέρουν ότι εφόσον αρχίσουν τις ενέσεις ινσουλίνης αισθάνονται καλύτερα.
Ο τύπος ΙΙ είναι η συχνότερη μορφή διαβήτη καθώς αφορά πάνω από το 90% (9 στους 10) των διαβητικών. Ο τύπος ΙΙ είναι πιθανότερο να παρατηρηθεί σε άτομα:
-
άνω των 40 χρόνων
-
με υψηλή αρτηριακή πίεση
-
παχύσαρκα
-
με ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια τους
-
που εμφανίζουν βαριά λοίμωξη ή τραυματισμό
-
που παρουσίασαν διαβήτη στην εγκυμοσύνη
-
που γέννησαν τελειόμηνα νεογνά βάρους άνω των 4 κιλών
Κάθε κοντινός συγγενής σας (γονείς, αδέλφια, παιδιά) που έχει τρεις ή περισσότερους από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου πρέπει να ελεγχθεί μήπως έχει διαβήτη.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του τύπου ΙΙ διαβήτη μπορεί εύκολα να μας ξεφύγουν. Συνήθως περνάει αρκετός καιρός μέχρι να ενταθούν και να γίνουν αντιληπτά. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται :
-
αίσθημα κούρασης
-
συχνές λοιμώξεις-πληγές και ουλές που καθυστερούν να κλείσουν
-
ξηρό δέρμα με κνησμό (φαγούρα)
-
“μουδιάσματα” ή “μυρμηκιάσματα” στα χέρια ή στα πόδια
-
θαμπή όραση
-
σεξουαλικής φύσης προβλήματα
-
πολυφαγία
-
πολυδιψία ή πολυουρία
Διαβήτης κύησης
Πρόκειται για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (δεν συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό γυναίκες με διαγνωσμένο διαβήτη πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης). Ο τύπος αυτός μοιάζει με το διαβήτη τύπου ΙΙ ως προς την ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης και την ελαττωμένη ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Σήμερα είναι γνωστό ότι ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται στο 3-5% των κυήσεων και συσχετίζεται με την παχυσαρκία (δηλαδή η παχύσαρκη γυναίκα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει διαβήτη κύησης και επιπλέον έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει αργότερα στη ζωή της μόνιμα διαβήτη τύπου ΙΙ). Ο διαβήτης κύησης είναι αναστρέψιμη νόσος, η οποία υποχωρεί μετά τον τοκετό, συνδέεται όμως με περιγεννητικές επιπλοκές και προβλήματα στην υγεία μητέρας και νεογνού. Τα νεογνά από μητέρες με διαβήτη κύησης κινδυνεύουν στην μετέπειτα ζωή τους να αναπτύξουν παχυσαρκία και δυνητικά διαταραχή ανοχής γλυκόζης ή ακόμη και σακχαρώδη διαβήτη.