Κοιλιακή αρρυθμία
Όταν οι έκτακτες κοιλιακές συστολές εμφανίζονται σε μία υγιή καρδιά δεν προκαλούν ανησυχία, διότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Όταν όμως εμφανίζονται σε ασθενή με υποκείμενη οργανική καρδιοπάθεια τα πράγματα αλλάζουν, διότι είναι πιθανόν να εξελιχθούν σε κοιλιακή ταχυκαρδία, η οποία αποτελεί μία λιγότερο ή περισσότερο εκτεταμένη αλυσίδα έκτακτων κοιλιακών συστολών.
Συνήθως πρόκειται για μια αρκετά σοβαρή αρρυθμία που υποκρύπτει κάποια υποκείμενη σοβαρή καρδιακή νόσο, συνήθως στεφανιαία νόσο με έμφραγμα του μυοκαρδίου, χωρίς να αποκλείονται (κυρίως σε νεότερα άτομα) καλοηθέστερες μορφές με άριστη πρόγνωση.
Τα κυριότερα συμπτώματα της κοιλιακής αρρυθμίας είναι αίσθημα παλμών, απώλεια αισθήσεων και επιδείνωση των συμπτωμάτων της υποκείμενης καρδιοπάθειας. Η κοιλιακή ταχυκαρδία μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να εξελιχθεί σε κοιλιακή μαρμαρυγή, μία αρρυθμία κατά την οποία οι κοιλίες παύουν να εκτελούν μια οργανωμένη συστολή. Ουσιαστικά είναι μία θανατηφόρος αρρυθμία, αν δεν αντιμετωπισθεί με ηλεκτρική ανάταξη σε 3 λεπτά. Αποτελεί τον συχνότερο μηχανισμό αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Το επεισόδιο της κοιλιακής ταχυκαρδίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιαρρυθμικά φάρμακα ή με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος μέσω μιας συσκευής που λέγεται απινιδωτής. Η περαιτέρω πρόληψη νέων επεισοδίων γίνεται με την χορήγηση θεραπείας για την υποκείμενη καρδιακή νόσο, με την χρήση αντιαρρυθμικών φαρμάκων και - σε επικίνδυνες περιπτώσεις – με την τοποθέτηση ενός απινιδωτή, δηλαδή μίας συσκευής που ανατάσσει αυτόματα, με την βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, την αρρυθμία.
Υπάρχουν πολλές μορφές κοιλιακής αρρυθμίας, Κατά σειρά σοβαρότητας είναι:
- Έκτακτες κοιλιακές συστολές
- Επιταχυνόμενη κοιλιακή ταχυκαρδία
- Ιδιοκοιλιακός ρυθμός
- Κοιλιακή ταχυκαρδία (ΚΤ)
- Πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία(torsades des
pointes) ή σύνδρομο με μακρό Q-T
- Συγγενής, όπου ευρίσκεται σταθερά παρατεταμένο διάστημα QT και υπάρχει πάντοτε διέγερση του συμπαθητικού συστήματος.
- Επίκτητη, με σταθερή παράταση του QT αλλά χωρίς διέγερση του αδρενεργικού συστήματος. Συνηθέστερες αιτίες είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η υποκαλιαιμία, η λήψη αντιαρρυθμικών φαρμάκων όπως η κινιδίνη, η αμιωδαρόνη, κ.ά.
- Κοιλιακή ταχυκαρδία του χώρου εξόδου της δεξιάς κοιλίας
- Κοιλιακή μαρμαρυγή